Tráviaca Sústava
Jej
hlavnou úlohou je prijať a chemicky rozložiť potravu najednotlivé
živiny,umožniť ich vstrebanie do krvi a odstrániť z tela nestráviteľné
zvyšky potravy.
Všetky bunky ľudského tela pre
svoju funkciu a rast potrebujú výživné látky a kyslík. Zdrojom
výživných látok je potrava. Proces ktorému podlieha prijatá potrava je veľmi
zložitý a zúčastňujú sa na ňom orgány tráviaceho systému.
Základne funkcie tráviacich orgánov
V živých organizmoch
prebieha trvalá výmena látok a energie – metabolizmus, ktorý je podmienkou zachovania života. Tráviace
orgány majú v látkovej výmene dve úlohy: trávenie a vstrebávanie.
Trávenie – mechanické a chemické spracovanie potravy
Mechanické trávenie – spracovanie,
rozdrobenie prijatej potravy zubami a jazykom a jeho posun do ďalších
častí tráviaceho systému.
Chemické trávenie–charakterizuje
produkciu tráviacich štiav zo žliaz, ktoré sú pripojené k tráviacej rúre.
Vstrebávanie(resorpcia) – prevod rozložených látok z tráviacej
rúry do krvi.
Metabolizmus prebieha
v dvoch protichodných smeroch, ktoré prebiehajú súčasne:
Anabolizmus(sklad) – vytváranie
zložitých látok z jednoduchých
Katabolizmus(rozklad) – štiepenie zložitých látok na jednoduchšie
Zdrojom
energie pre všetku činnosť organizmu sú živiny.
Metabolizmus základných živín charakterizujú vlastné chemické
reakcie prebiehajúce v organizme(vnútri buniek)- nazývajú sa biochemické
reakcie a sú umožnené organickými látkami bielkovinového charakteru –
enzýmami.
Základne živiny
Bielkoviny /proteíny / - sú hlavnou stavebnou látkou živých
organizmov(buniek, tkanív) a sú základnou zložkou telových tekutín - krvi,
tráviacich štiav, enzýmov, protilátok, hormónov. Základnými stavebnými
jednotkami bielkovín sú aminokyseliny.
Cukry / sacharidy / - sú základným zdrojom energie organizmu.
Rozdeľujú sa na:
-
Monosacharidy
- jednoduché cukri(glukóza-hroznový cukor, fruktóza- ovocný cukor)
-
Dysacharidy
- laktóza(mliečny cukor)
-
Polysacharidy
- zložené cukry(škrob, glykogén,
celulóza(hlavná zložka rastlinnej potravy
Tuky / lipidy / - majú okrem energetickej funkcie aj významnú
stavebnú funkciu. Stavebný význam tukov spočíva v tom, že tuky sa spájajú
s bielkovinami a sú dôležitou súčasťou bunkových membrán
a cytoplazmy. Tuky sa skladajú
z glycerolu a mastných kyselín.
Všeobecná stavba tráviacej rúry
Stenu tráviacej sústavy tvoria
štyri vrstvy. Vnútornú stenu tvorí sliznica, na nej je podslizničné väzivo,
ďalšou vrstvou je svalová vrstva ana povrchu sa nachádza pobrušnica:
Sliznica
Vystiela vnútorný povrch tráviacej
rúry. Na povrchu sa nachádza sekrét sliznicových žliaz, ktorý udržuje sliznicu
vlhkú, chráni ju pred poškodením a uľahčuje posúvanie potravy.
Podsliznicové väzivo
Je to vrstva riedkeho väziva,
ktoré pripevňuje sliznicu k svalovej vrstve. Nachádzajú sa tu cievy, nervy a lymfatické uzliny.
Táto vrstva tvorí ochranné tkanivo, ktoré zabraňuje prechodu škodlivín do krvi.
Svalová vrstva
Tvorí základ steny tráviacej
rúry a je najhrubšou vrstvou. Tvorí ju hladké svalstvo (len na začiatku
tráviacej rúry- ústna dutina, hltan a horná časť pažeráka) a na konci
tráviacej rúry(časť konečníka) je priečne pruhovaná svalovina. Svalová vrstva
zabezpečuje posun a premiešanie potravy.
Pobrušnica /peritoneum /
Je to vonkajšia vrstvatráviacej
rúry, tvorí ju hladká lesklá blana, ktorá pokrýva brušnú a panvovú dutinu
a obaľuje v rôznom rozsahu, orgány uložené v brušnej dutine.
Ústna dutina /cavum oris/
Je ohraničená vpredu a po
bokoch perami a lícami, strop tvorí podnebie. Dno ústnej dutiny, tvorí
plochý sval ku ktorému je v strede pripevnený jazyk, zuby, výbežky čeľuste
a sánky, ktoré rozdeľujú ústnu dutinu na predsieň a vlastnú ústnu
dutinu.
Časti ústnej dutiny:
Pery a líca
Ich stavba je v podstate
rovnaká a podkladom je priečne pruhované mimické a žuvacie svalstvo.
Sliznica kryjúca vnútornú plochu pier a líc, prechádza do sliznice
kryjúcej výbežky čeľuste a sánky a tu ju nazývame gingiva – Ďasno( je sliznica pokrývajúca výbežky
čeľuste a sánky.)
Podnebie /palatum/
Oddeľuje
ústnu dutinu od nosovej dutiny.
Predná časť
podnebia má tvrdý kostený podklad - tvrdé podnebie
Zadná časť
je tvorená svalmi - mäkké podnebie
Jazyk /lingua/
Je to svalový orgán, ktorí
tvoria priečne pruhované svaly. Na jazyku rozoznávame hrot, telo, koreň. Na
jazyku sa nachádzajú chuťové poháriky, ktoré slúžia na rozoznávanie štyroch
základných druhov chuti (sladká, horká, slaná, kyslá)
Zuby/dentes/
Sú zakotvené
vo výbežkoch čeľuste a sánky. Vytvárajú horný a dolný oblúk. Zub
poostáva z troch základných častí: korunka, kŕčok, koreň.
Zub je
tvorený zubovinou – dentínom, ktorý svojou štruktúrou pripomína kosť. Tento
dentýn je na korunke krytý tenkou vrstvou skloviny, na krčku koreňmi a je krytý
zubným
cementom. Vnútri zuba je drieňová dutina, obsahujúca zubnú dreň, kde
sa nachádzajú cievy nervy. Korunka ako jediná vyčnieva nad úroveň výbežku
čeľuste a sánky. Podľa tvaru korunky rozdeľujeme zuby na:
-
(1)Rezáky - majú korunku v podobe dláta
-
(2)Očné zuby - korunka je zašpicatená
-
(3)Črenové zuby - korunka má dva hrbolky
-
(4)Stoličky - korunka má 4-5 hrbolkov
Rozlišujeme dočasný(mliečny
chrup) a trvalý chrup:
-
Mliečny
chrup - Je zložený z 20 zubov: 8 rezákov(R), 4 očné(O),
8 stoličiek(S) – v každom kvadrante 5 zubov: 2(R)-1(O)-2(S)
-
Trvalý
chrup - zložený z 32 zubov: 8 rezákov(R), 4 očné(O),
8 črenových(Č) a 12 stoličiek(S) – v každom
kvadrante 8 zubov: 2(R)-1(O)-2(Č)-3(S)
Slinné žľazy /glandualae salivariae/ rozdeľujeme na: malé slinné
žľazy, veľké slinné žľazy
Malé slinné žľazy
Sú rozptýlené v celej
ústnej dutine a sliny produkujú nepretržite. Ich funkciou je zvlhčovať
ústnu dutinu, chrániť ju pred vysušením, popraskaním a vstupom infekcie.
Veľké slinné žľazy
Produkujú
sliny hlavne pri príme potravy a podieľajú sa na jej úprave.Slinné žľazy
obsahujú tráviace enzýmy, ktoré sa podieľajú na trávení niektorých zložiek
potravy- cukrov.
Sú uložené mimo ústnej dutiny a
patria sem:
-
príušná žľaza /glandula parotis/
-
podjazyková žľaza /glandula sublingualis /
-
podsánková žľaza /glandula submandibularis/
Sliny sa považujú za prvú
tráviacu šťavu, tvorí sa ich 1-1,5l a ich pH je 7.
Sliny obsahujú hlienovitú
bielkovinu –mucín, ktorá dodáva slinám viskozitu a lepivosť.
Obsahuje aj enzým ptyalín ktorý začína štiepiť cukry
a ďalejobsahuje soli (sodík(Na), vápnik(Ca)), ktoré
sa okrem iného zúčastňujú na tvorbe zubného kameňa
Funkcia slín:
-
mechanická - čistenie, zvlhčovanie ústnej dutiny
-
chemická - štiepenie cukrov
-
antibakteriálna
-
riediaca - rozpúšťa dráždiace látky v potrave
Hltan /pharynx/
Je to časť tráviacej trubice
uložená za nosovou dutinou ako
nosohltan, za ústnou dutinou ako ústna časť hltana a za hrtanom ako
hrtanová časť hltana. Hltan tým, že komunikuje s uvedenými dutinami
predstavuje spoločný úsek tráviaceho a dýchacieho systému.
Ústna časť hltana
Vstup do
tejto časti ohraničuje koreň jazyka a mäkké podnebie.
Od podnebia k jazyku
smerujú svalové oblúky medzi ktorým je trojuholníková priehlbina. Dno
priehlbiny vypĺňa podnebná mandľa, ktorá sa nachádza na rozhraní ústnej dutiny
a hltana.
Hrtanová časť hltana
Je to
najkratšia časť, ktorá je uložená za hrtanom. Na rozhraní ústnej
a hrtanovej časti hltana sa krížia dýchacie a prehĺtacie cesty. Hrtan leží
pred hltanom a pri prehĺtaní je uzavretý hrtanovou príchlopkou
/epiglottis/. Príchlopka sa uzatvára pri prehĺtaní a otvára sa iba pri
dýchaní.
Za hltanom v celom priebehu
je krčná chrbtica, od ktorej je hltan oddelený malým množstvom riedkeho väziva.
Stena hltana je tvorená priečne pruhovaným svalstvom, ktorý sa zúčastňuje pri
prehĺtaní. Prehĺtanie je zložitý reflexný dej, ktorý sa vyvoláva dotykom sústa
s podnebnými oblúkmi a koreňom jazyka. Celý dej je riadený nervovo
z predĺženej miechy.
Pažerák /oesophagus/
Je to svalová rúra, ktorá spája
hltan so žalúdkom. Začína v oblasti krku ako plynulé pokračovanie hltana
a prechádza hrudníkom, vstupuje do brušnej dutiny a vyúsťuje do žalúdka.
Pažerák je dlhý asi 25 až 28 cm. V kľude jeho steny majú priemer 1,5 cm
a pri prechode jedla sa jeho priemer zdvojnásobí. V hornej časti (dvoch
tretín pažeráka) je svalovina priečne pruhovaná, to znamená že sústo
v tejto časti prechádza rýchlo. V spodnej časti(jednej tretine)pažeráka
sa nachádza hladká svalovina – touto časťou sústo prechádza pomaly.
Žalúdok /gaster - GRE, ventriculus - LAT/
Je to plochý
vakovitý orgán, ktorý leží s hornej tretine brušnej dutiny pod ľavou
klenbovou bránicou. Má dĺžku asi 25cm, šírku 4-5cm a váhu asi 130g. Rozlišujeme:
Prednú a zadnú stenu, veľké a malé zakrivenie. Vľavo od žalúdka leží
slezina. Pažerák vyúsťuje do žalúdka a toto miesto sa nazýva cardia. Na
cardiu nadväzuje vlastné telo žalúdka, ktoré sa doľava nahor vyklenuje do
klenby. Nadol sa zužuje do rúrovitého konca žalúdka, ktorý nazývame vrátnik
/pylorus /. Je to súčasne miesto vyústenia žalúdka do tenkého čreva. Žalúdok má
dve hlavné funkcie:
-
mechanickú:
nadväzuje
nad mechanické funkcie ústnej dutiny a znamená postupne plnenie žalúdka a premiešavane
potravy.
-
chemickú:
zabezpečuje
ju produkcia žalúdočnej šťavy. Žalúdočnúšťavu produkujú žliazky sliznice
žalúdka v množstve asi 1,5l až 2l za 24 hodín – závisí od množstva
potravy.
Žalúdočná
šťava je číra, bezfarebná, silno kyslá tekutina, jej pH je 1 až 2.
Obsahuje:
Kyselinu chlorovodíkovú(HCl); enzýmy: pepsín, chymozín; žalúdočnú lipázu, mucín.
Vyše 99% žalúdočnej šťavy tvorí voda.
HCl – okysľuje obsah žalúdka
a v mäsitej potrave spôsobuje napučiavanie väziva, čím urýchľuje
trávenie mäsa. Chráni vitamíny B1,B2, C. Usmrcuje
choroboplodné zárodky, aktivizuje enzým – pepsín.
Enzým – Pepsín – začína štiepiť bielkoviny na
jednoduchšie zlúčeniny(nie na aminokyseliny)
Enzým – Chymozín – zráža mliečne bielkoviny na
vločky tvarohu a zrazené mlieko tak dlhšie vydrží v žalúdku. U dojčiat
sa tak ovplyvňuje pocit hladu pri prevažne mliečnej strave. U dospelého
človeka tento enzým chýba.
Žalúdočná lipáza – začína štiepiť tuky,
ale jej účinnosť v žalúdku je veľmi malá.
Mucín – je to hlienovitý produkt
žalúdočných žliazok, ktorý tvorí na povrchu sliznice žalúdka jemný film
a chráni ju tak pred natrávením HCl.
V Žalúdku sa tvorí aj
osobitná bielkovina tzv. vnútorný faktor, ktorý umožňuje v čreve
vstrebávanie vitamínu B12 z potravy. Vitamín B12 je
nevyhnutný pre tvorbu hemoglobínu. Ak chýba vnútorný faktor vzniká ochorenie
málokrvnosť – anémia.
Tenké črevo /intestinumtenue/
Je to
najdôležitejšia časť trávenia
a vstrebávania. Má tri časti:
dvanástnik, lačník, bedrovník
Dvanástnik /duodenum/
Prvá
najkratšia časť do ktorej sa otvára žalúdok, je uložený pred zadnou
brušnou stenou a je zakrivený
v podobe písmena C. Do dvanástnika vyúsťuje vývod žlčovodu
/ductuscholedochus/ v mieste zvanom bradavka dvanástnika a na tomto
mieste vyúsťuje hlavný vývod podžalúdkovej žľazy – pankreasu. Žlčovod privádza
žlč a vývod podžalúdkovej žľazy privádza pankreatickúšťavu.
V dvanástniku prebieha hlavné štiepenie(trávenie) živín.
Lačník/jejunum/ a bedrovník /ileum/
Sú to ďalšie
úseky tenkého čreva, ktorých vzájomný prechod je pozvoľný. Je to časť kde
prevažuje vstrebávanie rozštiepených látok do krvného a lymfatického
obehu.
Sliznica tenkého
čreva produkuje črevnú šťavu v ktorej sa tvorí 1-3l denne a je slabo
zásaditá, jej pH je 7,5-8. Obsahuje vodu, hydrogén uhličitany, hlienovitú látku
mucín a enzýmy, štiepiace tuky, bielkoviny, cukry.
Enzýmy:proteázy, lipázy, amilázy
Hrubé črevo /intestinumcrassum/
Je to
koncový úsek tráviacej rúry dlhej asi 1,5m. Skladá sa z viacerých častí.
Od slepého
čreva ktoré leží v pravej bedrovej jame, (z jeho steny) odstupuje
červovitý prívesok – apendix1.
Slepé črevo
pokračuje ako vzostupná časť – colon ascendens2,
pokračuje
ako priečna časť – colon transversum3
zatáča sa
nadol – colon descendens4
pokračovaním
je esovitá časť – colon sigmoideum5
konečným
úsekom je konečník – rectum
Funkcia
Hrubého čreva:
V hrubom čreve sa hromadia nestrávene
zvyšky potravy a obsah čreva sa zahusťuje. Trávenina zostáva v hrubom
čreve približne 8-12 hod, z jej obsahu sa vstrebáva najmä voda, niektoré
minerály a cukry. Zvyšky potravy sa účinkom baktérií žijúcich na črevnej
sliznici kvasia a bielkoviny hnijú. Vzniká alkohol a rozličné plyny.
Podžalúdková žľaza – pankreas
Je asi 28 cm
dlhá žľaza, ktorá je uložená za žalúdkom, pred brušnou zadnou stenou spoločne
s dvanástnikom. Je to pretiahly žľazovitý orgán na ktorom rozlišujeme
hlavu, telo a chvost. Podžalúdková žľaza anatomicky aj funkčne súvisí
s dvanástnikom. Hlava podžalúdkovej žľazy je uložená v ohybe
dvanástnika.
Vývod
podžalúdkovej žľazy /ductus pancreaticus/prechádza celou žľazou a vyúsťuje
na dvanástniku v mieste zvanom papila(bradavka) dvanástnika, spolu
s vývodom žlčníka – žlčovodom.
Podžalúdková
žľazaje žľaza tráviacej sústavy s prevažne vonkajšou sekréciou. Jej
žliazky produkujú pankreatickú šťavu, ktorá sa tvorí v množstve 1l za deň
a pankreatickým vývodom odteká do dvanástnika. Má silno zásaditú reakciu
(pH 7,1-8,2), ktorá neutralizuje kyslú žalúdočnú tráveninu vstreknutú do
dvanástnika, obsahuje enzýmy štiepiace jednotlivé zložky potravy:
Proteázy
štiepiace bielkoviny, lipázy štiepiace tuky, amilázy štiepiace cukry.
Podžalúdková žľaza je okrem toho
aj žľaza s vnútorným vylučovaním. Túto časť tvoria Langerhansove
ostrovčeky. Tieto ostrovčeky produkujú hormóny inzulín a glukagón
a vylučujú ich priamo do krvi. Sú to hormóny ktoré regulujú hladinu cukru
v krvi.
Pečeň /hepar/
Má hmotnosť
1,5 kg, je to najväčšia žľaza tráviacej sústavy a tela. Je uložená pod
pravou bránicovou klenbou.
Skladá sa
z dvoch lalokov:
Pravý lalok – dotýka sa pravej obličky
a nadobličky, dvanástnika a pravého ohybu hrubého čreva. Zozadu je doňho
vtlačená dolná dutá žila. Na dolnej ploche je umiestnený žlčník.
Ľavý lalok– prekrýva žalúdok
a brušnú časť pažeráka. Na dolnej ploche, v mieste zvanom brána
pečene /porta hepatis/ vstupujú do pečene cievy, nervy a vystupujú žlčové
cesty.
Žlčové cesty
Začínajú
a v pečeni ako vnútropečeňové žlčové cesty. Mimopečeňové žlčové cesty
sa začínajú pravým a ľavým pečeňovým vývodom /ductus hepaticus dexter et sinister/,
ktoré vystupujú z pravého a ľavého laloka pečene. Po ich spojení
vzniká spoločný pečeňový vývod /ductushepaticus communis/, ku spoločnému
pečeňovému vývodu sa pripája vývod žlčníka /ductus cysticus/.
Spojením žlčníkového a spoločného pečeňového vývodu, vzniká žlčovod
/ductus choledochus/, ktorým pokračujú žlčové cesty do dvanástnika. Ústie žlčových
a pankreatických ciest je ovládané zvieračom(oddiho zvierač)
Žlčník / vessica fellea/
Leží na spodnej ploche pravého
laloku pečene, máva vakovitý alebo hruškovitý tvar. Žlč, ktorú vytvárajú
pečeňové bunky nepretržite odteká žlčovými cestami do žlčníka, ktorý je
zásobárňou žlče. Žlč do žlčníka priteká aj odteká cez vývod žlčníka /ductus cysticus/.
V Žlčníku sa vstrebáva voda a žlč sa koncentruje. Keď príde potrava
do dvanástnika(najmä tuky) uvoľní sa zvierač a žlč odteká zo žlčníka do
dvanástnika.
Funkcie pečene:
Tvorba žlče– žlč je nevyhnutná pre
tráviace procesy v tenkom čreve. Tvorí sa v množstve 800 – 1000ml za
deň. Je to hustá žltozelená tekutina, skladajúca sa z: vody, hlienu, žlčových
farbív, soli, kyselín, cholesterolu a niektorých minerálnych látok.
Hlavnou zložkou žlče sú soli žlčových kyselín. Ich funkciou je
rozptyľovať(emulgovať) tuky na drobné kvapôčky, ktoré až v emulgovanej
forme môže štiepiť pankreatická črevná lipáza.
Ďalšou
dôležitou zložkou žlče, sú žlčové farbivá, ktoré sa tvoria z hemoglobínu,
uvoľňujúceho sa zo zanikajúcich erytrocytov v slezine. Žlčové farbivá:
bilirubín, urobilinogén – podmieňujú farbu stolice.
Metabolické funkcie–pečeňové bunky zasahujú
do všetkých metabolických procesov v tele. Pečeň je vlastne chemická
továreň organizmu. Podieľa sa na metabolizme všetkých živín, bielkovín, cukrov,
tukov. Skladuje sa tu glykogén. V pečeni sa odbúravajú aminokyseliny
a tak vzniká amoniak a močovina ktorá sa vylučuje obličkami.
Tvorba zrážacich faktorov v krvi –
na ich tvorbu je potrebný vitamín K
Detoxikačná funkcia – zneškodňovanie
škodlivých látok
Úloha pri termoregulácii
Významná zásobáreň krvi
Krvný obeh pečene
– funkčný a výživný(nutritívny)
Funkčný krvný obeh(portálny) – Tvorí
metabolickú cirkuláciu pečene. Je nazvaný podľa vrátnicovej žily /vena portae/ - táto žila privádza do pečene
vstrebané živiny z tráviaceho systému. Pečeň tieto živiny ďalej
metabolizuje(spracováva).
Výživný krvný obeh(nutritívny) –
zabezpečuje ho pečeňová tepna /arteriahepatica/, ktorá privádza do pečene
kyslík a výživné látky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára